There’s a widely shared claim online that “a private car loaded with ten cases of bottled water in the trunk got 3 points deducted, a 100-yuan fine, and was classified as mixing passengers and cargo” — it sounds quite detailed, but would it actually be penalized? Let’s first clarify the most important point: according to verification by reporters from Voice of China, China National Radio (CNR) of China Media Group, at the time of reporting, no official notice or authoritative media report about this incident was found; multiple people from public security traffic management departments said the online description may have lost many details, and in reality, motorists usually have other violations of laws and regulations at the same time before receiving such a penalty. In other words, no official notice can be found for this specific case, and its authenticity cannot be confirmed. But what many people really care about is another question: how exactly should you load things in a private car’s trunk without crossing the line? Below, we explain the original legal provisions and the traffic authorities’ position at once.
1. First, the Law: The Trunk Is a Legally Recognized Cargo Space in a Vehicle
Article 48, paragraph 1 of the Road Traffic Safety Law is explicit: motor vehicles carrying cargo shall comply with the approved load mass, and overloading is strictly prohibited; the length, width, and height of the cargo shall not violate loading requirements, and cargo shall not be spilled or scattered along the way. Article 49 stipulates: the number of people carried by a motor vehicle shall not exceed the approved number, and passenger vehicles shall not carry cargo in violation of regulations.
Article 54 of the Regulations for the Implementation of the Road Traffic Safety Law further clarifies: the cargo carried by a motor vehicle shall not exceed the load mass approved in the vehicle license, and the length and width of the load shall not extend beyond the cargo compartment; it also provides that “passenger vehicles, apart from exterior roof racks and built-in luggage compartments, shall not carry cargo.” When carrying cargo on a roof rack, the height shall not exceed 0.5 m above the roof or 4 m above the ground. Article 62 prohibits driving with the compartment not properly closed and hanging or placing items in front of or behind the windows that obstruct visibility.
The Voice of China report draws a key conclusion: the trunk (i.e., the built-in luggage compartment) is itself a legally recognized cargo area within the vehicle.
2. How “Mixing Passengers and Cargo” Is Actually Determined: The Key Is Not How Much You Loaded
The most easily misunderstood point online is interpreting “mixing passengers and cargo” as “loading too much stuff.” Combining the official position, authoritative media say: the core of this violation is not how much cargo was loaded, but that people and cargo share the space that is meant for passengers only. Common situations include:
- Placing cargo on the rear seats, the front passenger seat, or the floor of the passenger compartment;
- Removing or folding down the rear seats without authorization and stacking cargo in the connected area of the passenger compartment;
- Stacking cargo so high that it blocks the view of the interior rearview mirror;
- Loading cargo whose length or width exceeds the compartment, so the trunk lid cannot close properly;
- Using a private car without freight transport qualifications for commercial transportation for profit.
It should also be made clear that the law does not specify in detail how many personal items count as “mixing passengers and cargo,” and there is a certain degree of discretion in enforcement. In addition, “mixing passengers and cargo” for commercial vehicles comes from a different source — Article 34 of the Regulations on Road Transport targets commercial road transport vehicles; private cars carrying goods for personal use are not subject to this commercial clause.
3. An Actionable Checklist for Car Owners: Remember the “Four Prerequisites”
- All cargo goes in the enclosed space of the trunk, without taking up the passenger compartment;
- The trunk lid can close completely and normally;
- The height of the cargo does not block the view of the interior rearview mirror;
- The total weight of the cargo does not exceed the approved load capacity on the vehicle license.
Add one more: it is for personal daily use, not for profit. Citing multiple traffic management officials, Voice of China reported: as long as ten cases of bottled water for the family’s own drinking in a private car’s trunk do not exceed the weight limit, do not exceed size limits, do not block the view, and the lid closes, then under current regulations, simply satisfying the four prerequisites above provides no direct basis for a penalty. Whether a penalty is imposed ultimately depends on on-site enforcement determination. On the other hand, if the passenger compartment is occupied, or seats are removed for hauling cargo, the nature of the case changes. One reminder: classification ultimately depends on on-site enforcement; what is described above are the constituent conditions under the law and the enforcement position, not a guarantee for any specific case.
4. Several Common Questions, Answered at Once
- Will I be fined just for loading too much? It is not determined by quantity; the core is whether the passenger compartment is occupied or safety is affected;
- Is ten cases of water in the trunk always fine? Whether satisfying the “four prerequisites” constitutes a violation must be determined by the enforcement authorities based on on-site conditions; discretion still exists on site, and the final decision rests with enforcement determination;
- Will I get 3 points deducted? The point deduction detail in the online claim has no official notice behind it; if it is simply carrying cargo in the passenger compartment in violation of rules without affecting safety, it is generally handled under Article 90 of the Road Traffic Safety Law with a warning or a fine of 20 to 200 yuan; the fine is higher for unqualified commercial freight operations; if the approved load mass is exceeded, it will be handled separately under the overload provisions;
- Will every car’s trunk be pulled over and checked? In the Voice of China report, frontline traffic police said they usually don’t stop and check every car; they decide based on experience (e.g., obviously overloaded vehicles) whether to pull one over.
In Closing
Distilling this whole matter down, it comes to two sentences: for the specific online case of “fined for loading ten cases of water,” no official notice can be found — don’t be scared by it, but don’t conclude the opposite and assume it must be fake either; carrying cargo in a private car’s trunk is not illegal in itself, and the key is to grasp the boundary conditions such as not occupying the passenger compartment, not exceeding the weight, not blocking the view, and being able to close the lid; specific cases are subject to on-site determination by public security traffic management departments. As for “legal or illegal,” both the provisions and individual cases have boundaries, and no one-sentence conclusion can be drawn. What have you loaded in your trunk? Have you ever been pulled over? Share in the comments and give a heads-up to friends who often drive long distances.